Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

To xρονοδιάγραμμα για έξοδο των εκπαιδευτικών


Το απώτερο όριο υποβολής δεύτερης παραίτησης είναι η 8η Αυγούστου, ενώ εάν δεν υποβληθεί, η υπαλληλική σχέση θεωρείται λυθείσα την 9η Αυγούστου

Από την 1η έως τις 10 Ιουλίου πρέπει να υποβληθεί δήλωση αποχώρησης από την υπηρεσία (παραίτηση) από τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν τη δεύτερη παραίτηση σε χρονικό διάστημα από τη 16η μέχρι την 30ή ημέρα μετά την υποβολή της πρώτης παραίτησης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δεύτερη παραίτηση, η υπαλληλική σχέση θεωρείται ότι λύεται με την παρέλευση άπρακτης προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή της πρώτης παραίτησης, εφόσον ενδιαμέσως δεν ανακληθεί. Ετσι φέτος το απώτερο όριο υποβολής δεύτερης παραίτησης είναι η 8η Αυγούστου, ενώ εάν δεν υποβληθεί δεύτερη παραίτηση η υπαλληλική σχέση θεωρείται λυθείσα την 9η Αυγούστου.

Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός επιθυμεί να αποχωρήσει σε χρονικό διάστημα εντός της σχολικής χρονιάς, δεν έχει το σχετικό δικαίωμα, εκτός εάν υποβάλει αίτηση παραίτησης για εξαιρετικούς λόγους, που θα γίνει αποδεκτή με υπουργική απόφαση ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΔΕ ώστε τότε να δοθεί η δυνατότητα παραίτησης εντός της χρονιάς και εκτός του συγκεκριμένου «παραθύρου» που αναφέρθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος καταργήθηκε η χορήγηση των τρίμηνων αποδοχών και αντικαταστάθηκαν από την προσωρινή σύνταξη του ν. 4151/2013. Ετσι όσοι εκπαιδευτικοί ανοίξουν φέτος την πόρτα εξόδου, μπορούν να λαμβάνουν μέχρι την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης το 50% των συντάξιμων αποδοχών τους του Οκτωβρίου του 2011.

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τους γονείς τουλάχιστον τριών τέκνων αλλά και τους γονείς παιδιών με αναπηρία (ή προστάτες μέλους της οικογένειας με αναπηρία). Σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσοστό της προκαταβολής σύνταξης ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των αποδοχών του Οκτωβρίου του 2011.

Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται μετά τη δεύτερη παραίτηση ή μετά την άπρακτη πάροδο μηνός από την πρώτη. Η συνταξιοδοτική απόφαση από το Γενικό Λογιστήριο εκδίδεται σε περίπου 7 μήνες. Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η σχετική απόφαση εκδίδεται πρώτα για το Δημόσιο και μετά τροποιείται. Θα πρέπει να διευκρινισθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί εμπίπτουν στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Αυτό διότι και η περίοδος ως αναπληρωτής συνταξιοδοτικά είναι περίοδος χρόνου ΙΚΑ και επομένως θα απαιτηθούν διαδικασίες διαδοχικής ασφάλισης.

Πηγές: ΔΟΕ , Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly