Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Η πολλή καθαριότητα... βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Από: Ελένη Χαδιαράκου
Η «εμμονή» των γονιών με την υπερβολική καθαριότητα, όχι μόνο δε μεγαλώνει υγιή παιδιά, αλλά αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις είναι και επιβλαβής για την υγεία τους, σύμφωνα με έρευνα της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of Allergy and Clinical Immunology! Οι αντιμικροβιακοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε σαπούνια, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα προσωπικής υγιεινής ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας σε τρόφιμα ή αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 860 παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα παιδιά με αυξημένα επίπεδα αντιμικροβιακών παραγόντων στα ούρα ήταν σημαντικά πιθανότερο να εμφανίζουν και αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων IgE.
Τα αντισώματα αυτά παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα έπειτα από έκθεση σε αλλεργιογόνα και παρουσιάζουν αυξημένες τιμές στα άτομα με αλλεργία.

Παρόλο που οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στα αντιμικροβιακά χημικά και τις αλλεργίες επισημαίνουν ωστόσο ότι η έκθεση των παιδιών σε παθογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η καταπολέμηση των παθογόνων με αντιμικροβιακά προϊόντα, παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία και κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά ακόμα και σε μη επικίνδυνες ουσίες, όπως τα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος και των τροφίμων.

Μια δεύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας μας διαβεβαιώνει ότι τα τραύματα των παιδιών που λερώνονται όταν παίζουν επουλώνονται ταχύτερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το «βρώμικο» παιχνίδι ενισχύει την ύπαρξη βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος τα οποία λειτουργούν ως «ασπίδα» ενάντια στις φλεγμονές. Στον αντίποδα η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να είναι μισή αρχοντιά αλλά την ίδια στιγμή διαταράσσει την ισορροπία της «αποικίας» των βακτηρίων του δέρματος, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι ένα κοινό είδος βακτηρίου που εντοπίζεται στην επιφάνεια του δέρματος, ο σταφυλόκοκκος, μειώνει την υπερβολική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού η οποία προκαλεί φλεγμονή στις πληγές. Οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν στην επιθεώρηση «Νature Μedicine» ότι η εμμονή πολλών γονέων με την υπερβολική καθαριότητα ίσως αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες για την «επιδημία» των αλλεργιών στον ανεπτυγμένο κόσμο.
 
Πηγή: in.grimommy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly