Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Κοινοτικά κονδύλια σε παιδεία και καταπολέμηση φτώχειας

Άρθρο του ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ από την http://www.kathimerini.gr

Για την αντιμετώπιση της φτώχειας, του αποκλεισμού και της ενίσχυσης της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της απασχόλησης θα διατεθούν περί τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020 από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
«Μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνικής συνοχής όσο πληρέστερα γίνεται μέσω του νέου ΕΣΠΑ» ανέφερε ενδεικτικά χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μαζί με τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, και Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, μετείχαν σε Ημερίδα Διαβούλευσης για τον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα για 16.500 επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τεχνικά έργα ύψους 18.500 χιλιάδων ευρώ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ του 2007-2013». Επίσης, ολοκληρώθηκαν ή αναβαθμίζονται 450 βρεφονηπιακοί σταθμοί για 67.5000 παιδιά σε ετήσια βάση.

Στο ίδιο πλαίσιο 2.500 ανασφάλιστοι μπορούν να καλύπτουν τις δαπάνες υγείας χάρη στο κουπόνι υγείας, το οποίο καλύπτεται από το ΕΣΠΑ. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η χώρα μας είναι τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και πρώτη στις απορροφήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, και πρόσθεσε ότι «τα κονδύλια που θα διατεθούν από το καινούργιο πρόγραμμα για την εκπαίδευση και την απασχόληση, αλλά και από τα περιφερειακά προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, θα είναι 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «η ανεργία, έπειτα από περίπου πέντε χρόνια και μετά τη σταθεροποίηση που επέδειξε εντός του 2013, δείχνει πλέον να εισέρχεται σε φάση αποκλιμάκωσης. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται για τέσσερις συνεχόμενους μήνες - στην καρδιά, μάλιστα, του χειμώνα. Από το 27,7% τον Σεπτέμβριο του 2013, στο 26,7% τον Ιανουάριο φέτος. Μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα. Ενώ και τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” δείχνουν ήδη σημαντικό θετικό πλεόνασμα προσλήψεων για τον μήνα Απρίλιο».

Από την πλευρά του, τέλος, ο κ. Αρβανιτόπουλος έθεσε τους κεντρικούς άξονες του επιχειρησιακού προγράμματος για το σκέλος της εκπαίδευσης, για το οποίο θα διατεθούν περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχοι του υπουργείου είναι η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, η αναβάθμιση της ποιότητας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης, η ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας και η διευκόλυνση των νέων για ένταξη στην αγορά εργασίας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly