Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ενημερωτικό για την εκδήλωση της ΔΟΕ - Υλικό αυτοαξιολόγησης Σχολικών Μονάδων



Θέμα 1: Ενημέρωση για την επιστημονική εκδήλωση της ΔΟΕ

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 στο Astir Hotel στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε η επιστημονική εκδήλωση της ΔΟΕ με θέμα: «Αξιολόγηση, Νέες Πειθαρχικές Διατάξεις».


Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου  Κατρούγκαλος Γεώργιος και η δικηγόρος-εργατολόγος Τσίπρα Μαρία.

Στην εισήγηση του ο κ. Κατρούγκαλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά πως:

·         ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται στο μέσο όρο αυτών της ευρωπαϊκής ένωσης, επομένως δεν υπάρχει πλεόνασμα δημοσίων υπαλλήλων, όπως υποστηρίζεται, αλλά ανισοκατανομή του προσωπικού. Γι΄αυτό το λόγο έκρινε αναγκαία την καταγραφή του προσωπικού και την ανακατανομή του.
·         Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια τα οποία αποτελούνται από δύο δικαστικούς και ένα διευθυντή εκπαίδευσης ,είναι αντισυνταγματικά. Διότι, όπως το σύνταγμα αναφέρει,  όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων  πρέπει να κρίνονται από υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία αποτελούνται κατά τα 2/3 από δημοσίους υπαλλήλους.
·         Πρέπει να γίνει αξιολόγηση δομών και προσωπικού, αλλά όχι με τον τιμωρητικό χαρακτηρά που προετοιμάζεται. Υποστήριξε πως ο κλάδος των εκπαιδευτικών οφείλει να έχει συγκεκριμενες και επιστημονικές θέσεις για την αξιολόγηση.

Η κα. Τσίπρα στη δική της εισήγηση ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά με τις νέες πειθαρχικές διατάξεις, πως:

·         Ο νόμος 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» θεωρείται αντισυνταγματικός, γιατί καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, αφού η παραπομπή των δημοσίων υπαλλήλων στο πειθαρχικό συμβούλιο  , στάδιο της πειθαρχικής διαδικασίας στο οποίο εξακολουθούν να είναι αθώοι,  είναι πλέον αρκετή για να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία.
·         Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια -όπως  και στην προηγούμενη εισήγηση αναφέρθηκε-  θεωρούνται αντισυνταγματικά, επειδή όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων  πρέπει να κρίνονται από υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία συγκροτούνται κατά τα 2/3 από δημοσίους υπαλλήλους.

Είναι γεγονός πως οι νέες πειθαρχικές διατάξεις θέτουν υπό  αίρεση το θεμελιώδες τεκμήριο της αθωότητας και υπονομεύουν την εργασιακή ασφάλεια κάθε υπαλλήλου και εκπαιδευτικού. Η εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε άδικες πειθαρχικές διώξεις ακόμα και από ασήμαντες καταγγελίες.


Θέμα 2: Υλικό για την αυτοαξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας

Με αφορμή την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης», το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δημοσίευσε υλικό για το πρόγραμμα της αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου.
Το νέο υλικό του ΙΕΠ μπορείτε να το βρείτε στον προσωπικό μου ιστότοπο karamanosth.blogspot.gr στο φάκελο «Αξιολόγηση».


Με εκτίμηση

Καραμάνος Θεοδόσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly