Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Θερμό φθινόπωρο με αιχμή την Παιδεία

Του Βασίλη Νέδου

Η κυβέρνηση εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί κινητοποιήσεις.Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου μίλησε περί σχεδίου της Κουμουνδούρου για «έφοδο στα θερινά ανάκτορα».


Συνθήκες πόλωσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούνται εν όψει του φθινοπώρου, όταν και αναμένονται κινητοποιήσεις από ομάδες δημοσίων υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Το πλέον σημαντικό μέτωπο είναι εκείνο της Παιδείας, καθώς ήδη οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις ευρείας κλίμακας.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ επιθετικά στη γραμμή σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης και επιμένουν στην προώθηση της ατζέντας της κινητικότητας, την οποία χαρακτηρίζουν ως εξέχουσας σημασίας μεταρρυθμιστική κίνηση. Ως προπομπός αυτής της επιθετικής τακτικής, εμφανίστηκε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Συμ. Κεδίκογλου, ο οποίος πρακτικά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών προκειμένου να προσποριστεί πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός Παιδείας ήταν ιδιαιτέρως καυστικός, καθώς μίλησε (MEGA) περί σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για «έφοδο στα θερινά ανάκτορα» μέσω της εκπαίδευσης. Ο κ. Κεδίκογλου έκανε, επίσης, λόγο για αρνητικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει στον χώρο της Παιδείας «ο συνδικαλισμός και ο μικροκομματισμός». Ο υφυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, πρακτικά υποκινεί την ένταση στον χώρο της Παιδείας. Χαρακτηριστικά είπε ότι επιθυμεί «να πετάξει το σπίρτο» σε «ένα δωμάτιο με πετρέλαιο», προκειμένου, όπως σαφώς εννόησε, να εξυπηρετήσει τα στενά εννοούμενα μικροκομματικά συμφέροντά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του προέδρου του, κ. Αλ. Τσίπρα, έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις. Εγινε ακόμη γνωστό ότι κ. Τσίπρας θα δεχθεί σήμερα στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων που θα κλείσουν και, προσανατολίζονται στη διοργάνωση κινητοποιήσεων.

Στην Κουμουνδούρου προετοιμάζουν, επίσης, μια μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τη διαδήλωση της ΔΕΘ ως «βαρόμετρο», το οποίο και θα προδιαγράψει το μέλλον της κυβέρνησης. Αλλωστε, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η περίοδος από τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου) μέχρι και τον Νοέμβριο, ενδεχομένως οδηγήσει σε πρόωρες, εθνικές εκλογές. Ωστόσο, από την πλευρά της κυβέρνησης τηρούν γραμμή υποβάθμισης των διαδηλώσεων της ΔΕΘ, όπως άλλωστε και της ίδιας της Εκθεσης ως θεσμού.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν, επίσης, για απολύσεις και διάλυση του κοινωνικού κράτους. Σε σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, τονίζεται, μεταξύ άλλων ότι: «μετά και τις δηλώσεις των υπουργών για τα ζητήματα της Παιδείας, τρόικα και κυβέρνηση ετοιμάζονται να θυσιάσουν τους πάντες και τα πάντα μέσα στο καλοκαίρι». Από την Κουμουνδούρου επαναφέρουν, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο και την ανάγκη για διεξαγωγή εκλογών, ώστε «να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον λαό και στη χώρα». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί, επίσης, τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι ακολουθούν τη μνημονιακή πολιτική, η οποία «θυσιάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Υγεία, την Παιδεία στέλνοντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία, στερώντας από μια εξαθλιωμένη κοινωνία και τα τελευταία οχυρά κοινωνικής προστασίας». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι από «την καταστροφική πολιτική πλήττεται η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί «να ανατρέψει με τους αγώνες της αυτά τα σχέδια και να προστατέψει τις κοινωνικές υπηρεσίες».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly