Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ισόβιες οι επιπτώσεις στα θύματα του bullying

Κωνσταντάτου Ελένη

Ο εκφοβισμός στην παιδική ηλικία επηρεάζει αρνητικά και την ενήλικη ζωή, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου Ανγκλια Ράσκιν.


Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων bullying ανηλίκων παγκοσμίως. Μέσα στη σχολική αίθουσα αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα οι μαθητές χωρίζονται σε θύτες και θύματα, σε ένα βίαιο «παιχνίδι» με σκοπό την ανάδειξη του ισχυροτέρου.

Η λεκτική, σωματική και κοινωνική βία μετατρέπει τα παιδιά που πέφτουν θύματα του bullying σε νευρικά άτομα, με δείγματα κατάθλιψης και χαμηλή αυτοεκτίμηση, γεγονός που επηρεάζει την ενήλικη ζωή τους. Τα παιδιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν άνεργοι ή χαμηλά αμειβόμενοι όταν μεγαλώσουν. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου Ανγκλια Ράσκιν.  

«Ηθελα να μελετήσω το κατά πόσον τα άτομα που έχουν υποστεί bullying όντας ανήλικα αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με άτομα που δεν έχουν υποστεί τον παιδικό εκφοβισμό»
εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Νίκος Δρυδάκης, επικεφαλής της μελέτης και λέκτορας του βρετανικού πανεπιστημίου.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη

«Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα bullying έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, υποφέρουν από κατάθλιψη, σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και παρουσιάζουν νευρικότητα στο σπίτι. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και τα αρνητικά συμπτώματα ψυχικής υγείας ένεκα bullying συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας εκφάνσεις τις κοινωνικής ζωής» σημειώνει ο κ. Δρυδάκης.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα παιδιά θύματα λαμβάνουν ως ενήλικοι μισθούς χαμηλότερους από τον μέσο όρο σε ποσοστό 2,1% και έχουν μειωμένες πιθανότητες επαγγελματικής απασχόλησης κατά 3,3%.  

«Τα άτομα που εσωτερικεύουν τη θυματοποίηση συχνά οδηγούνται στην πεποίθηση ότι είναι κατώτερα, δεν μπορούν να αντιδράσουν και να επηρεάσουν λοιπές καταστάσεις όπως την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Αν λοιπόν τα περιστατικά bullying συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά αρνητικών συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, κατάθλιψης και χαμηλότερων ποσοστών μόρφωσης, τότε είναι πιθανό τα άτομα που είχαν υποστεί bullying να αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και χαμηλότερους μισθούς»
εξηγεί ο κ. Δρυδάκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι μισθοί όσο και τα ποσοστά εργασίας επηρεάζονται από την καλή ψυχολογία και το επίπεδο σπουδών».

Οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζουν και την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών. Τα θύματα εκφοβισμού έχουν κατά 18,5% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης ή να κατέχουν προχωρημένες δεξιότητες πληροφορικής και ξένων γλωσσών.

Οι ομάδες που υφίστανται bullying είναι στην πλειονότητά τους παιδιά με ψυχοκοινωνικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, συνεσταλμένα παιδιά, υπέρβαρα παιδιά και γενικά άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που έγινε σε 7.500 άτομα από την Ελλάδα ηλικίας 18-65 ετών, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, οι μετανάστες και οι ομοφυλόφιλοι επηρεάζονται περισσότερο από τον εκφοβισμό στους τομείς της μετέπειτα απασχόλησης και του μισθού. Οι άνδρες λαμβάνουν μειωμένους μισθούς κατά 6,1%, οι μετανάστες κατά 4,1% και οι ομοφυλόφιλοι κατά 12,4% συγκριτικά με τον μέσο όρο.

«Επομένως φαίνεται να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ θυματοποίησης, μόρφωσης, ψυχικής υγείας και εργασίας, ενώ οι σχέσεις αυτές επηρεάζονται από ποικίλα δημογραφικά χαρακτηριστικά» αναφέρει ο κ. Δρυδάκης.

Καταλυτικός παράγοντας στη μείωση των περιστατικών αυτών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού της μοναδικότητας του ατόμου.

«Τα προγράμματα ενημέρωσης φαίνεται διεθνώς να μειώνουν τα ποσοστά bullying»
αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δρυδάκης. «Η εγρήγορση των παιδαγωγών στην αντιμετώπιση προβλημάτων, η προστασία των θυμάτων και η ευαισθητοποίηση του γονέα είναι τομείς στους οποίους η κοινωνία οφείλει να επέμβει» καταλήγει.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 14 Νοεμβρίου 2013

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly