Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μεταθέσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ

Μεταθέσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις θα γίνονται με μοριοδότηση και με πανελλαδική προκήρυξη για τις κενές θέσεις, δύο φορές τον χρόνο. Τι προβλέπει η συμφωνία με την Τρόικα για μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας.


Ριζικές μεταβολές επέρχονται στο θεσμικό πλαίσιο των μετατάξεων, των μεταθέσεων και των αποσπάσεων στο Δημόσιο. Στον νέο μηχανισμό κινητικότητας αποφασιστικός είναι ο ρόλος του ΑΣΕΠ, στο οποίο ανατίθεται η μοριοδότηση των υπαλλήλων. Θα μετακινούνται χωρίς να παρεμβάλλεται περίοδος διαθεσιμότητας.

Με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ θα πραγματοποιούνται οι μετατάξεις, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις στο Δημόσιο σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αποκαλύπτει σήμερα το "Εθνος".

Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα αντικαταστήσει τη γραφειοκρατική διαδικασία των μεταθέσεων, μετατάξεων και των αποσπάσεων στο Δημόσιο έχει ενταχθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα στο πλαίσιο της πρόσφατης διαπραγμάτευσης και αναμένεται να θεσμοθετηθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Το νέο καθεστώς που διαμορφώνει την "εσωτερική αγορά εργασίας" στο Δημόσιο, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, δεν περιλαμβάνει το καθεστώς διαθεσιμότητας για τους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα θα απαγορεύει την παρέμβαση πολιτικών παραγόντων στις μετακινήσεις προσωπικού.

Καταργεί ακόμη τη γραφειοκρατική διαδικασία των 80-100 υπογραφών που απαιτούνται σήμερα για μία μετάθεση και εξασφαλίζει την τοποθέτηση των "αξιότερων" δημοσίων υπαλλήλων, σε θέσεις που έχουν ανάγκη στελέχωσης.

Τα πέντε στάδια του μηχανισμού:
  1. Καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο: Η καταγραφή θα γίνεται με βάση τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης για τη δημιουργία "κενών θέσεων" που θα φωτογραφίζουν τη μετακίνηση υπαλλήλων.
  2. Δύο ή τρεις φορές τον χρόνο θα προκηρύσσεται πανελλαδικός διαγωνισμός, που θα περιλαμβάνει τις κενές θέσεις ανά ειδικότητα και κλάδο στις δημόσιες υπηρεσίες ανά την επικράτεια και θα καλούνται οι υποψήφιοι προς μετακίνηση δημόσιοι υπάλληλοι να δηλώσουν συμμετοχή. Ο διαγωνισμός θα γίνεται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα έχει τα χαρακτηριστικά των προκηρύξεων της Ανεξάρτητης Αρχής, για πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας.
  3. Οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν, θα καταθέσουν αίτηση στις υπηρεσίες που ανήκουν, προκειμένου να λάβουν άδεια για τη μετακίνησή τους. Σε περίπτωση που κριθούν απαραίτητοι στις δομές που υπηρετούν δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό.
  4. Οι υποψήφιοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και θα υποβάλλουν αίτηση μετακίνησης σε θέσεις αντίστοιχης ειδικότητας και κλάδου με αυτήν που κατέχουν. Θα μοριοδοτούνται από το ΑΣΕΠ στη βάση προδιαγεγραμμένων κριτηρίων, που θα αφορούν την εμπειρία, τα τυπικά προσόντα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια.
  5. Οι επιτυχόντες που θα έχουν την καλύτερη βαθμολογία στη μοριοδότηση των κριτηρίων μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ, θα μετακινούνται στις νέες θέσεις εντός ενός μηνός, άμεσα, χωρίς να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Αποζημιώσεις για τους μόνιμους υπαλλήλους που θα απολύονται
Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας μέσω ΟΑΕΔ για έναν χρόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται μέσω διαθεσιμότητας προβλέπει διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν, ότι "πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης, να αποκατασταθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται".

Με τη διάταξη που εισάγει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα ισχύει πλέον στο Δημόσιο, ό,τι προβλέπεται για την απόλυση υπαλλήλου στον δημόσιο τομέα.

Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σε μονίμους αλλά και σε εργαζόμενους με σχέση αορίστου χρόνου, που θα απολυθούν εντός του 2014 αλλά θα ισχύσει και για τους 3.650 εργαζομένους, που απολύθηκαν το 2013.

Δεν θα καταβάλλεται αποζημίωση, σε όσους υπαλλήλους απομακρύνονται από το Δημόσιο για πειθαρχικούς λόγους.

 http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ergasia/asep_gia_ola_sto_dhmosio_apozhmiwseis_gia_toys_monimoys_poy_apoluontai.2707763.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly