Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Με 7 τάξεις ο κοινωνικός ιστός της Βρετανίας

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC, σύμφωνα με την οποία η κοινωνία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χωρίζεται πλέον στις τρεις παραδοσιακές τάξεις, αλλά σε επτά. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι μόλις το 39% των Βρετανών πληροί σήμερα τα κριτήρια ένταξης σε κάποια από τις τρεις παραδοσιακές κοινωνικές τάξεις – εργατική, μεσαία και ανώτερη.


Μέχρι πρότινος η κοινωνική τάξη καθοριζόταν από το επάγγελμα, το εισόδημα και την εκπαίδευση. Οι συντάκτες της μελέτης με τίτλο «Η μεγάλη έρευνα για τις βρετανικές τάξεις», ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια είναι πλέον απαρχαιωμένα και πως η τάξη προσδιορίζεται σήμερα από τρεις διαστάσεις: την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτιστική.

Στην έρευνα της ομάδας BBC Lab UK, στην οποία συμμετείχαν 161.000 πολίτες, εξετάστηκε τόσο το οικονομικό κεφάλαιο όσο και το κοινωνικό.

Οι ερευνητές μελέτησαν ακόμα και το πολιτιστικό κεφάλαιο του εκάστοτε συμμετέχοντος, δηλαδή το εύρος και τη φύση των πολιτισμικών τους ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.
Βάσει της σχετικής μελέτης, η ανώτατη τάξη στον βρετανικό κοινωνικό ιστό σήμερα είναι η λεγόμενη «ελίτ»: Πρόκειται για την κατηγορία με τα περισσότερα προνόμια, κυρίως λόγω του πλούτου της. Η βρετανική «ελίτ» συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία και στους δείκτες των τριών διαστάσεων (οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική).
Κάτω από την «ελίτ» βρίσκεται η «καθιερωμένη μεσαία τάξη»: Η κατηγορία αυτή είναι δεύτερη σε πλούτο, με υψηλές βαθμολογίες στις τρεις διαστάσεις. Εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη ομάδα, ενώ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στους δείκτες του πολιτισμικού κεφαλαίου. Ακολουθεί η «μεσαία τάξη των τεχνιτών». Πρόκειται για μια μικρή ομάδα που διαθέτει μεν πλούτο, αλλά βρίσκεται χαμηλά στους δείκτες κοινωνικού και πολιτισμικού κεφαλαίου. Ξεχωρίζει λόγω της κοινωνικής της απομόνωσης και της πολιτιστικής της απάθειας.

Κάτω από τη «μεσαία τάξη των τεχνιτών» βρίσκονται οι «νέοι εύποροι εργαζόμενοι». Η ομάδα αυτή αποτελείται από άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία είναι κοινωνικά και πολιτισμικά ενεργά, και βρίσκεται κάπου στη μέση της εισοδηματικής κλίμακας. Μία θέση πιο κάτω βρίσκεται η «παραδοσιακή εργατική τάξη». Τα μέλη της ομάδας αυτής βρίσκονται χαμηλά και στους τρεις δείκτες, αλλά δεν είναι παντελώς στερημένα. Συνήθως διαθέτουν κατοικίες σχετικά υψηλής αξίας, κάτι που εξηγείται από τη διαπίστωση πως η ομάδα αυτή έχει τον μεγαλύτερο μέσον όρο ηλικίας, στα 66 χρόνια.
Η έκτη τάξη της Βρετανίας είναι οι «αναδυόμενοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες». Πρόκειται για μια νεαρή ηλικιακά ομάδα που είναι σχετικά φτωχή, αλλά βρίσκεται ψηλά στους δείκτες μέτρησης του κοινωνικού και πολιτισμικού κεφαλαίου. Στο τελευταίο σκαλί, το «επισφαλές προλεταριάτο»: Η πιο φτωχή και πιο στερημένη τάξη της Βρετανίας, με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly