Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Θερινό «σχολείο» για όλους από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

της Παπαματθαίου Μάρνυ
 
Σεμινάρια για απόφοιτους λυκείου, πανεπιστημίων, επαγγελματίες σε επτά νησιά.
 Θερινά «σχολεία» ανοικτά σε όλους, Έλληνες και ξένους, διοργανώνει και εφέτος για δεύτερη χρονιά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρόκειται για υψηλού επιπέδου αγγλόφωνα σεμινάρια  σε ενδιαφέροντες τομείς, τα οποία ήδη έχουν προσελκύσει «φοιτητές» από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και την Ινδία και την Κίνα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 4 Απριλίου, ο πρύτανης του Ιδρύματος Πάρις Τσάρτας, στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου - το οποίο είναι ένα από τα 20 «πολυνησιωτικά» Πανεπιστήμια που υπάρχουν σ΄ολόκληρο τον κόσμο - έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης και διεθνοποίησής του, με στόχο τελικά να αναπτυχθεί και να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης.

«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υλοποιεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική με δύο κεντρικούς άξονες» είπε ο κ. Τσάρτας. «Πρώτον τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου και δεύτερον την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του αιγαιοπελαγίτικου χώρου» τόνισε.

«Η στρατηγική αυτή υλοποιείται μέσα από ένα πλέγμα ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων που ενισχύουν την εξωστρέφεια του Ιδρύματος και στοχεύουν στην ολοκλήρωση της φυσιογνωμίας του», δήλωσε ο κ. Τσάρτας. Μέρος της στρατηγικής αυτής είναι και το έργο του Ιδρύματος με τίτλο: «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου Χώρου». Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Το έργο αυτό, όπως ανέφερε ο πρύτανης, υλοποιείται μέσα από έξι δράσεις με χρονική διάρκεια από 20/9/2011 έως και 30/9/2015 και έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα 121 μέλη Διδακτικού Προσωπικού (ΔΕΠ), 16 διδάσκοντες του Προεδρικού Διατάγματος 407/80 , 48 μόνιμοι υπάλληλοι και 176 εξωτερικοί συνεργάτες.

Έτσι, όπως είπε ο κ. Τσάρτας, το καλοκαίρι του 2012 λειτούργησαν 12 θερινά σχολεία σε 5 διαφορετικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Λήμνος και Σάμος). Συμμετείχαν 550 άτομα  (360 εκπαιδευόμενοι και 190 εισηγητές) από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες όπως Καναδά, Ιαπωνία, Κίνα , Τουρκία, Ινδία και Πακιστάν.

Για το καλοκαίρι του 2013 οργανώνονται 26 θερινά σχολεία σε 7 νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Σάμος, Λήμνος, Άνδρος, Φούρνοι) στους τομείς των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών, Θετικών επιστημών καθώς και στους τομείς των Επιστημών της Διοίκησης, του Περιβάλλοντος και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών.

Τα σχολεία αυτά δέχονται απόφοιτους λυκείου, πανεπιστημίων, επαγγελματίες, αλλά και κάθε πολίτη που θα ήθελε να ενημερωθεί σε θέματα των προαναφερόμενων τομέων. Είναι 15μερης διάρκειας και τα δίδακτρα κυμαίνονται από 300-700 ευρώ. Στο τέλος, όσοι παρακολουθούν τα σεμιναριακού τύπου μαθήματα παίρνουν και σχετική βεβαίωση.

Το ίδιο Ίδρυμα οργανώνει παρεμβάσεις και στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, ενώ αναπτύσσει δομές και υποδομές για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών και τα επιμορφωτικά προγράμματα  e-learning.
 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly