Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Οικολογικά δρώμενα σε σχολεία

Της Αλεξανδρας Κασσιμη

Μαθήματα οικολογικής συνείδησης αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής μέσω της πιλοτικής διαχείρισης του προγράμματος «Πράσινο Σχολείο», που εφαρμόστηκε φέτος σε προ-πιλοτικό επίπεδο σε δύο σχολεία της Αττικής. Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει τα κενά του συστήματος, το οποίο παρά τις σχετικές προβλέψεις του νόμου, δεν εφαρμόζει πλήρως την περιβαλλοντική εκπαίδευση.


Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, την πιλοτική διαχείριση του προγράμματος «Εν Αρχή Ην Η Φύσις» ανέλαβε η Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή υπό τη γενική επίβλεψη του συμβούλου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Αντώνη Γάκη, και του διευθυντή του δημοτικού σχολείου, κ. Παν. Θεοδοσόπουλου. Στο πλαίσιο των φετινών δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ειδικά μαθήματα για την ανακύκλωση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, ενώ παράλληλα διανεμήθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια για να καταγραφούν οι «περιβαλλοντικές συνήθειες» της κάθε οικογένειας.

Στο φετινό πρόγραμμα της Ερασμείου συμμετείχαν περισσότεροι από 100 μαθητές, προερχόμενοι από τα πέντε τμήματα της πέμπτης τάξης του δημοτικού.

Στις τάξεις έχουν ήδη τοποθετηθεί χάρτινοι κάδοι ανακύκλωσης στους οποίους διαχωρίζονται τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται ειδικά μαθήματα κατά τα οποία οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν για την πλήρη διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου. Παράλληλα, έγινε σαφής αναφορά στον τρόπο διάθεσης και ανακύκλωσης βαρύτερων υλικών όπως είναι τα έλαια και τα οργανικά απορρίμματα.

Bιωματικοί τρόποι
«Μαθαίνουμε στα παιδιά με βιωματικούς τρόπους, μέσω οπτικοακουστικού υλικού, θεατρικών δρώμενων, μουσικής κ.λπ. τους κύκλους του νερού, τη διαλογή των υλικών στην πηγή, πώς να φυτεύουν λαχανόκηπους, να εξοικονομούν νερό» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γάκης. «Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της ανταποδοτικότητας, καθώς τα χρήματα που συλλέγουν από την ανακύκλωση διαφόρων υλικών κατευθύνονται είτε σε δώρα για τους νικητές του διαγωνισμού που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος, ή ακόμη και για την κάλυψη βασικών αναγκών -συνήθως στα δημόσια σχολεία- όπως είναι η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης» περιγράφει ο κ. Γάκης.

Ο πράσινος νικητής κέρδισε φέτος στην Εράσμειο ένα ποδήλατο, το οποίο αγοράστηκε από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την ανακύκλωση διαφόρων υλικών. Τα ανακυκλώσιμα υλικά (1 ευρώ για ένα κιλό αλουμίνιο, 0,5 ευρώ για ένα κιλό τηγανέλαιο κ.λπ.) συγκεντρώθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους του σχολείου, τα οποία μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας παραδόθηκαν σε εταιρείας έναντι της εμπορικής τους αξίας.

Το πρόγραμμα Πράσινο Σχολείο αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και φέτος εφαρμόστηκε προ-πιλοτικά στην Εράσμειο και σε λύκειο της Αναβύσσου.

Για την επόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται συμμετοχή 16 συνολικά σχολείων, τα οποία δεν έχουν επιλεγεί ακόμη. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούν όσα σχολεία επιθυμούν να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2013-2014. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότερα σχολεία των 16, θα γίνει επιλογή, με την προτεραιότητα να διατηρούν σχολεία που έχουν στο παρελθόν πραγματοποιήσει περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και σχολεία που διαθέτουν κατάλληλους χώρους ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν τα οικολογικά δρώμενα.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η συνεχής επέκταση του προγράμματος σε ολοένα και περισσότερα σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Γάκη, το γεγονός ότι μέσω των δράσεων ανακύκλωσης τα σχολεία κερδίζουν χρήματα, λόγω της εμπορικής αξίας των ανακυκλώσιμων υλικών λογικά θα αυξήσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Διαρκής προσπάθεια
«Στόχος μας είναι η δράση για το περιβάλλον να επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου μας και να είναι μια διαρκής προσπάθεια που θα αγκαλιάσει όλο και περισσότερες οικογένειες», σχολίασε σχετικά ο κ. Θεοδοσόπουλος.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly