Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Η ποίηση του Καβάφη... σε κινούμενα σχέδια

Η ποίηση του Καβάφη... σε κινούμενα σχέδια
Η 7η Animart, το 10ήμερο Βιωματικό Σχολείο Τεχνών στα Ιωάννινα, εστιάζει στην επέτειο των 150 χρόνων από την γέννηση του αλεξανδρινού ποιητή.



Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων, σε συνεργασία με το Ριζάρειο  Ίδρυμα και το Δήμο Ζαγορίου, διοργανώνει την 7η Animart, δεκαήμερη εκδήλωση (14 - 24 Ιουλίου) με θέμα τη βιωματική προσέγγιση της τέχνης. Η φετινή διοργάνωση επιστρέφει στο γενέθλιο τόπο της, το Μονοδένδρι Ιωαννίνων, και εστιάζει στο έργο του ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση και 80 από το θάνατό του.

Όπως έχει καθιερωθεί, η Animart ενθαρρύνει τη συλλογική δημιουργικότητα και προσφέρει εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως μαθήματα, διαλέξεις και εργαστήρια, καθώς και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συνδέοντας έτσι τους μετέχοντες με την τοπική κοινωνία. Μέσω των εκπαιδευτικών δρωμένων, ο ποιητικός λόγος του Καβάφη θα επιχειρηθεί να ακουστεί ως απαγγελία ή θεατρικό αναλόγιο, να παρασταθεί με επιτελέσεις (performances) και να μεταμορφωθεί σε εφήμερες εικαστικές εγκαταστάσεις (installations).

Όσοι συμμετέχουν στα εργαστήρια, θα επιχειρήσουν, μεταξύ άλλων, να μετουσιώσουν το έργο του μεγάλου ποιητή σε φωτογραφίες, κινηματογράφο, video art και animation, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών αλλά και αναλογικών μέσων. Οι μετέχοντες καλούνται να καταθέσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους, προσφέροντας έτσι ξεχωριστές αφορμές για συλλογική δημιουργικότητα.

Τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα πλαισιώσουν πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κινηματογράφος, φωτογραφία, εικαστικά, μουσική, θέατρο και animation αποτελούν τους βασικούς τομείς της διοργάνωσης. Στα εκπαιδευτικά εργαστήρια, με διάρκεια από 4 έως 24 ώρες, θα λάβουν μέρος εκτός άλλων οι σκηνοθέτες Γιώργος Σταμπουλόπουλος (που εφέτος είναι τιμώμενο πρόσωπο) και Βασίλης Λουλές, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Κακαβάς και η κινηματογραφίστρια Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Το εικαστικό μέρος της διοργάνωσης φιλοξενεί και την έκθεση ζωγραφικής της Τζούλιας Ανδρειάδου, μια συλλογή ζωγραφικών έργων μικρών διαστάσεων, εμπνευσμένα από το ποίημα του Καβάφη «Η Πόλις». Παράλληλα, το πρόγραμμα της Animart περιλαμβάνει έναν άτυπο διάλογο για το ρόλο του διαδικτύου και των τεχνών στην εκπαίδευση, στο οποίο μετέχουν ακαδημαϊκοί από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίου. Κομμάτι των εκδηλώσεων θα αναμεταδοθεί διαδικτυακά.

Όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο: animart@otenet.gr
Tηλ.: 210 72 93 694

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print friendly